Dlaczego warto pić herbatę?

aza

Herbata jest niczym innym, jak naparem parzonym z roślin. Jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Historia herbaty zaczyna się w dalekiej Azji, a mianowicie w Chinach, gdzie już ponad dwa tysiące lat przed naszą erą, parzono herbatę w glinianych naczyniach W Polsce pojawiła się dopiero w XVII wieku za sprawą króla Jana Kazimierza II

Istnieje wiele odmian herbaty, najpopularniejsze z nich to: Klasyczna, czarna herbata, zielona, biała, czerwona, żółta oraz yerba. Każda z nich będzie omówiona w kolejnych wpisach

Największym producentem herbaty na świecie są oczywiście Chiny. Stamtąd pochodzi aż 35% wszystkich herbat. Jeśli chodzi o Indie, istnieje prawdopodobieństwo, iż 20% herbat wypijemy z tamtego kraju. Jak wygląda spożycie herbaty w Polsce? Wbrew pozorom, zajmujemy wysokie, aż 9 miejsce na świecie, według badań przeprowadzonych w 2017 roku przez Euromonitora. Wyprzedzamy takie kraje jak Japonia czy Arabia Saudyjska

Właściwości herbaty przeszły niemal do legendy. Przede wszystkim pobudza dzięki zawartości teinie, która nie ma negatywnego wpływu na nasze serce jak zawarta w kawie kofeina. Ważnym komponentem herbaty jest flawenida, która przyczynia się do obniżenia zawartości cholesterolu we krwi, natomiast wolne rodniki mają działanie przeciwnowotworowe. Innymi składnikami mineralnymi zawartymi w herbacie są witaminy: A, D, B 12, żelazo, magnez, czy choćby  kwas askorbinowy.

Kilka ciekawostek związanych z herbatą: Szacuje się, że tylko 30% ludzi słodzi herbatę, natomiast jeśli chodzi o urodę, działa pozytywnie na nasze włosy. Wystarczy spłukać włosy herbata, aby nabrały połysku, były mocne i gęste. Według badań, herbata może mieć pozytywny wpływ na przeciwdziałanie próchnicy w naszej jamie ustnej. Hamuje wzrost bakterii oraz osłania nasza płytkę nazębną, natomiast  smak i aromat herbaty w dużym stopniu zależy od warunków, w jakich ona dojrzewała oraz sposobu jej późniejszej obróbki. Sposób zbierania herbaty również ma wpływ na jej walory smakowe i zapachowe. Najczęściej zbiera się ją ręcznie. Zrywane są jedynie szczytowe pączki oraz dwa listki pod nim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *